Strona zawiera elementy flash'owe. Aby pobrac Adobe Flash Player kliknij tutaj.
Strona zawiera elementy flash'owe. Aby pobrac Adobe Flash Player kliknij tutaj.
Kurczak
Cena dnia | ||
Filet | ||
Filet ze skórą | ||
Noga | ||
Ćwiartka | ||
Skrzydło | ||
Polędwiczki |
Indyk
Cena dnia | ||
Filet | ||
Udziec | ||
Udziec b/k | ||
Skrzydło | ||
Golonka |
Wieprzowina
Cena dnia | ||
Schab b/k | ||
Schab z/k | ||
Karkówka | ||
Polędwiczki | ||
Szynka extra | ||
Łopatka | ||
Żebra | ||
Golonka |
Wołowina
Cena dnia | ||
Rostbef b/k | ||
Polędwica | ||
Udziec b/k | ||
Łopatka b/k | ||
Pręga b/k |
Cielęcina
Cena dnia | ||
Udziec b/k | ||
Górka z/k | ||
Gicz |
Baranina
Cena dnia | ||
Udziec |
Kotlety rozbite, porcjowane, vacuum
Cena dnia | ||
Schab 240 g | ||
Karczek 240 g | ||
Polędwiczki 240 g | ||
Filet z kurczka 240 g | ||
Rostbef 220 g |
Przepisy Przyjaciół
Steki Jurka z rostbeftu
Kroimy steki grubości 2,5 - 3 cm. Rozmasowujemy, nie rozbijamy! Smarujemy oliwą z oliwek z dwóch stron, oprószamy pieprzem. Smażymy bez tłuszczu ok. 4-5 minut z każdej strony.
Baranina Łobuza
Udziec barani nakłuwamy nożem i nadziewamy ząbkami czosnku. W moździerzu tłuczemy gorczycę, pieprz, liść laurowy i cząber. Dodajemy sól. Udziec nacieramy przyprawami. Odstawiamy na 24 h. Dokładnie obsmażamy. Podlewamy wodą i dusimy do momentu, gdy mięso będzie odchodzić od kości – ok. 2 h. Bakłażana kroimy w plastry grubości na dwa palce, posypujemy vegetą i odstawiamy na parę minut aż puści sok. Obsmażamy na gorącym oleju z dwóch stron. Całość serwujemy z ryżem ugotowanym na sypko i ostro (papryka i przecier pomidorowy). Podajemy gorące prosto na stół.
Kurczak nabity w butelkę
Kurczaka umyć, przeciągnąć na dół skórę z szyi, obciąć pozostałą część, natrzeć przyprawami wg uznania. Z butelki po winie zmyć etykietę, nalać do niej wody, kurczaka nabić od dołu i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec na chrupko.
Sztuka mięsa
Przygotować marynatę: szklanka oleju, trochę octu winnego, tymianek, pieprz, papryka słodka, ostra, sól, oregano. Sztukę mięsa zanurzyć w marynacie na parę godzin. Piec w rękawie do pieczenia 200 stopni 45 minut.
Boeuf Strogonow
Pół kilograma wołowiny pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju. Przełożyć do garnka, podlać gorącą wodą i dusić na małym ogniu. Pieczarki i cebulę pokroić i podsmażyć na pozostałym tłuszczu i przełożyć do garnka. Gdy mięso miękkie, dodać pokrojoną paprykę, koncentrat pomidorowy, czosnek. Doprawić solą, pieprzem i majerankiem. Dusić 10 minut. Serwować z apetytem.
Szwedzkie klopski
Do miski wlewamy trochę śmietanki, dodajemy parę łyżek tartej bułki. Ugotowanego ziemniaka rozgniatamy widelcem, wbijamy do wszystkiego całe jajko. Cebulę pokrojoną w kostkę szklimy na maśle. Gorącą dodajemy do masy wraz z mięsem i mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem, wyrabiamy. Formujemy w kulki i obsmażamy równomiernie ze wszystkich stron. Podajemy z apetytem.
Steki 1-minutowe
Pół centymetrowe plastry rozmasowanego schabu smażymy na dobrym ogniu po minucie z każdej strony. Serwujmy z masłem czosnkowym i ziemniaczanym puree.
KURCZAK W SEZAMIE – prostonastol.blox.pl
Piersi kurczaka pokrojone w paski marynujemy w sosie sojowym, vegecie, czosnku, chilli i oleju. Marchewkę pokrojoną w plastry obsypujemy imbirem tartym bądź mielonym. Ryż gotujemy na sypko z solą i curry. Kurczaka z marchewką wrzucamy na patelnie na rozgrzany tłuszcz, jak mięso się zetnie dolewamy wody, dusimy 5 min. W tym czasie prażymy sezam na małej patelni mieszając, jak zbrązowieje dodajemy do kurczaka i marchewki. Dodajemy olej sezamowy i posypujemy mąką, mieszamy aż zgęstnieje. Podajemy z ryżem curry na talerz z pałeczkami prosto na chiński stół.
SZNYCLE MIELONE
Mięso wieprzowe lub cielęce, skropić oliwą, dodać dużą bułkę namoczoną w zimnym mleku, jedno całe jajko i zblanszowaną wcześniej na smalcu cebulę, doprawić solą, pieprzem. Jeżeli mięso jest zbyt rzadkie zagęścić bułką tartą. Wyrobić ręką, bardzo starannie. Formować sznycle, obtaczać w mące i rzucać na rozgrzany tłuszcz. Z patelni udekorowane natką pietruszki podawać prosto na stół.