Strona zawiera elementy flash'owe. Aby pobrac Adobe Flash Player kliknij tutaj.

Strona zawiera elementy flash'owe. Aby pobrac Adobe Flash Player kliknij tutaj.

Strona zawiera elementy flash'owe. Aby pobrac Adobe Flash Player kliknij tutaj.

Mięsiwo

Kurczak

Cena dnia
Filet kurczak filet
Filet ze skórą
Noga kurczak noga
Ćwiartka kurczak ćwiartka
Skrzydło kurczak skrzydło
Polędwiczki kurczak polędwiczki

Indyk

Cena dnia
Filet indyk filet
Udziec indyk udziec
Udziec b/k indyk udziec b/k
Skrzydło indyk skrzydło
Golonka indyk golonka

Wieprzowina

Cena dnia
Schab b/k wieprzowina schab b/k
Schab z/k
Karkówka wieprzowina karkówka
Polędwiczki wieprzowina polędwiczki
Szynka extra
Łopatka wieprzowina łopatka
Żebra wieprzowina żebra
Golonka wieprzowina golonka

Wołowina

Cena dnia
Rostbef b/k wołowina rostbeft b/k
Polędwica wołowina polędwica
Udziec b/k wołowina udziec b/k
Łopatka b/k
Pręga b/k

Cielęcina

Cena dnia
Udziec b/k udziec b/k
Górka z/k górka z/k
Gicz gicz

Baranina

Cena dnia
Udziec

Kotlety rozbite, porcjowane, vacuum

Cena dnia
Schab 240 g schab 240 g
Karczek 240 g karczek 240 g
Polędwiczki 240 g polędwiczki 240 g
Filet z kurczka 240 g
Rostbef 220 g rostbef 220 g


Przepisy Przyjaciół

Steki Jurka z rostbeftu
Kroimy steki grubości 2,5 - 3 cm. Rozmasowujemy, nie rozbijamy! Smarujemy oliwą z oliwek z dwóch stron, oprószamy pieprzem. Smażymy bez tłuszczu ok. 4-5 minut z każdej strony.

Baranina Łobuza
Udziec barani nakłuwamy nożem i nadziewamy ząbkami czosnku. W moździerzu tłuczemy gorczycę, pieprz, liść laurowy i cząber. Dodajemy sól. Udziec nacieramy przyprawami. Odstawiamy na 24 h. Dokładnie obsmażamy. Podlewamy wodą i dusimy do momentu, gdy mięso będzie odchodzić od kości – ok. 2 h. Bakłażana kroimy w plastry grubości na dwa palce, posypujemy vegetą i odstawiamy na parę minut aż puści sok. Obsmażamy na gorącym oleju z dwóch stron. Całość serwujemy z ryżem ugotowanym na sypko i ostro (papryka i przecier pomidorowy). Podajemy gorące prosto na stół.

Kurczak nabity w butelkę
Kurczaka umyć, przeciągnąć na dół skórę z szyi, obciąć pozostałą część, natrzeć przyprawami wg uznania. Z butelki po winie zmyć etykietę, nalać do niej wody, kurczaka nabić od dołu i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec na chrupko.

Sztuka mięsa
Przygotować marynatę: szklanka oleju, trochę octu winnego, tymianek, pieprz, papryka słodka, ostra, sól, oregano. Sztukę mięsa zanurzyć w marynacie na parę godzin. Piec w rękawie do pieczenia 200 stopni 45 minut.

Boeuf Strogonow
Pół kilograma wołowiny pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju. Przełożyć do garnka, podlać gorącą wodą i dusić na małym ogniu. Pieczarki i cebulę pokroić i podsmażyć na pozostałym tłuszczu i przełożyć do garnka. Gdy mięso miękkie, dodać pokrojoną paprykę, koncentrat pomidorowy, czosnek. Doprawić solą, pieprzem i majerankiem. Dusić 10 minut. Serwować z apetytem.

Szwedzkie klopski
Do miski wlewamy trochę śmietanki, dodajemy parę łyżek tartej bułki. Ugotowanego ziemniaka rozgniatamy widelcem, wbijamy do wszystkiego całe jajko. Cebulę pokrojoną w kostkę szklimy na maśle. Gorącą dodajemy do masy wraz z mięsem i mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem, wyrabiamy. Formujemy w kulki i obsmażamy równomiernie ze wszystkich stron. Podajemy z apetytem.

Steki 1-minutowe
Pół centymetrowe plastry rozmasowanego schabu smażymy na dobrym ogniu po minucie z każdej strony. Serwujmy z masłem czosnkowym i ziemniaczanym puree.

KURCZAK W SEZAMIE – prostonastol.blox.pl
Piersi kurczaka pokrojone w paski marynujemy w sosie sojowym, vegecie, czosnku, chilli i oleju. Marchewkę pokrojoną w plastry obsypujemy imbirem tartym bądź mielonym. Ryż gotujemy na sypko z solą i curry. Kurczaka z marchewką wrzucamy na patelnie na rozgrzany tłuszcz, jak mięso się zetnie dolewamy wody, dusimy 5 min. W tym czasie prażymy sezam na małej patelni mieszając, jak zbrązowieje dodajemy do kurczaka i marchewki. Dodajemy olej sezamowy i posypujemy mąką, mieszamy aż zgęstnieje. Podajemy z ryżem curry na talerz z pałeczkami prosto na chiński stół.

SZNYCLE MIELONE
Mięso wieprzowe lub cielęce, skropić oliwą, dodać dużą bułkę namoczoną w zimnym mleku, jedno całe jajko i zblanszowaną wcześniej na smalcu cebulę, doprawić solą, pieprzem. Jeżeli mięso jest zbyt rzadkie zagęścić bułką tartą. Wyrobić ręką, bardzo starannie. Formować sznycle, obtaczać w mące i rzucać na rozgrzany tłuszcz. Z patelni udekorowane natką pietruszki podawać prosto na stół.

Wykonanie: AGINUS
ˆ do góry